Tips til deg som er ny

Start rolig: Løping kan være en belastning for kroppen. Det kan fort føre til skader. Ikke gi alt med en gang, men se deg selv i god form om noen måneder.

Tid, ikke distanse: Du vil fort oppdage at tid er en motiverende målementode. Første gang du løper, løp i 10 minutter. Deretter øker du med fem minutter hver uke til du klarer å løpe i 30 minutter.

Lytt til kroppen: Hvis du får vondt når du løper, er det et tegn på overbelastning. Da ber kroppen om hvile.

Ha en plan: Bestem deg for hva du vil oppnå og velg en realisktisk plan for å nå dit.  Velg faste dager for treningen din.

 

Fem gode råd som gir mer løpeglede!

1. Fotisett

Typisk feil: Du setter foten foran hofta idet du lander. Når foten din møter bakken, vil du bremse farten, og du vil løpe saktere. Dette kalles ofte for stem.

Løsning: Land med foten rett under hofta. På den måten unngår du å stemme imot fartsretningen, og du vil kunne holde en jevn fart framover uten for stor belastning på knær, hofte og rygg.

2. Hofteposisjon

Typisk feil: Du «sitter» når du løper. Idet du lander, har du en knekk i hofta, noe som gjør det vanskelig å sette foten rett under hofta.

Løsning: Tenk at du skal skyte hofta opp og fram.

3. Holdning

Typisk feil: Det er vanlig å lene seg for langt fram eller for langt tilbake når du løper.

Løsning: Stå foran et speil og len deg litt forover fra anklene. Knær og hofter skal være strake. Dette er den optimale holdningen når du løper.

4. Roterer overkroppen

Typisk feil: Du låser armene og roterer overkroppen. Det gjør at du blir anspent i nakkemuskulaturen og ikke får utnyttet kraften fra armene.

Løsning: Tenk at skuldrene skal være løse og avslappet. Albuene skal pendle fritt.

5. Hendene ved hofta

Typisk feil: Du løper med hendene nede ved hofta. Dette kan også føre til anspent nakkemuskulatur, og hindrer armene å gjøre jobben sin, nemlig motvirke rotasjonen som bevegelsen av beina dine medfører.

Løsning: Trekk armene til deg og hold 90 grader i albuene.

Bestemt deg for å begynne å løpe? Her er 8 gode tips

1. Vær realistisk

Senk ambisjonsnivået en smule. Er du utrent og ikke vant til å løpe, bør du glemme alt om å løpe en maraton etter få måneder med trening. Husk at det kan ta flere år på å venne kroppen til å løpe. Lytt til kroppens signaler. Smerter er et tegn på at noe er galt, så tillat deg selv å ta en pause i løpetreningen når du opplever småskader.

2. Planlegg i forveien

Bak inn løping som en fast del av treningsprogrammet, for eksempel at du løper på bestemte ukedager. Det gjør at du egentlig ikke har en unnskyldning når det er dags for løping, selv om du ikke har så lyst.
 

3. Gode sko

Valg av sko er kjempeviktig. De fleste skader skyldes dårlig fottøy. Kjøp sko som passer til akkurat din fot. Prøv løpeskoene med en ekspeditør tilstede, han eller hun kan hjelpe deg med å finne den rette. Prøv å løpe en liten runde i butikken dersom det er mulig.
Når du skal velge nye løpesko bør du først og fremst vite hvor mye du veier. Du bør også ha en viss idé om hva slags underlag du kommer til å løpe mest på. Løping på asfalt stiller nemlig helt andre krav til skoen enn løping i terreng. I førstnevnte er det viktig med god støtdemping, mens det i sistnevnte er viktigst med god stabilitet.

4. Spis riktig

Det siste måltidet før turen bør være halvannen time før treningen. Og det skal være lettfordøyelige karbohydrater, som en banan, noen rosiner eller lyst brød med honning. Flere tips for god idrettskost finner du her.

5. Drikk nok

Når du løper kan du faktisk miste opp til to liter væske i timen. Og opplever kroppen væskemangel, daler den fysiske evnen til å yte max. Av samme grunn er det viktig å fylle tanken før du løper. Hold deg helst til vann.

6. Legesjekk

Er du over 30 år og det er mange år siden du trente sist, kan det være lurt å oppsøke legen for en liten helsjekk. Så unngår du eventuelle ubehageligheter i ettertid.

7. Sett av nok tid.

Det er viktig å strekke ut, både før og etter løpeturen. Har du dårlig tid en dag, velg heller å løpe en kortere tur, enn å hoppe over tøyingen

8. Lær deg å løpe riktig

Meld deg på vårt løpekus for nybegynnere; "Fun2Run kom i gang". Neste kurs starter 9. september! Send din påmelding i dag!

Dato for høstens første løpekurs er torsdag 03. september!

Da er sommerferien over for de fleste og hverdagens plikter kaller. Om du har ligget på latsiden i sommer er det nå på tide å få fart på løpingen igjen!

Høstens første løpekurs arrangeres torsdag 03. september, klokken 19:00 på Trondheim Stadion. Dette gjelder kursene F2R Kom I GangF2R Løpemosjonisten og F2R Top Runner (klikk på kursene for nærmere beskrivelse). Hvert kurs består av tre kvelder á 60 minutter og vil løpe over tre torsdager på rad, henholdvis 03.09, 10.09 og 17.09.

Meld deg på her og dra nytte av vår introduksjonspris på kun 880,-

Vi sees :)